Ιστοσελίδα του Ενοριακού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Ημεροβιγλίου Θήρας - Καλωσήλθατε στην ενορία μας
 
Τα εκκλησάκια μας
 
Ενότητες
Καλωσόρισμα
Το Μυστήριο του Γάμου
Ιεραποστολικά
Ενοριακό συμπόσιο
Ορθόδοξο γλωσσάρι
Προσευχητάρι
Παραδοσιακές Συνταγές
Τα παράξενα του κόσμου
Προτεινόμενα βιβλία
Τεχνότοπος
Πατερικός λόγος
Ορθοδοξία
Θεολογία Εικόνων
Αγιογραφίες- Ψηφιδωτά
Γνωρίζετε ότι...
Αγιορείτικη ματιά
Με ποιητική διάθεση
To Μυστήριο της βάπτισης
Λαογραφικά
Ιστορία
Το γεροντικό
Αλήθειες
Νηστείες της εκκλησίας
Σχόλια στις παραβολές
Αφιερώματα
Λόγος Επίκαιρος
Orthodox Speech
in English
Το BLOG (ιστολόγιο) της Ενορίας μας -Για θέματα επικαιρότητας
 
 
e-mail
 
ENGLISH
 
Γνωρίζετε ότι...
α) H Eπιστημονική θέση


Με την αλλαγή του νέου χρόνου η τηλεόραση, οι εφημερίδες και τα περιοδικά θα γεμίσουν από αστρολογικές προβλέψεις για το νέο έτος. Έχει άραγε όλη αυτή η παραφιλολογία κάποια σχέση με την πραγματικότητα; Η επιστημονική απάντηση είναι απλή και σύντομη: Και βέβαια δεν έχει. Αποτελεί κοινή διαπίστωση το γεγονός ότι η αστρολογία έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. Το μαρτυρούν οι τακτικές στήλες ωροσκοπίων στις περισσότερες εφημερίδες και στα περιοδικά, καθώς και οι συχνές παρουσιάσεις αστρολογικών προβλέψεων στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν θετικά την αστρολογία με το επιχείρημα ότι «αφού ασχολούνται τόσοι μαζί της, και μάλιστα πετυχημένα, δεν μπορεί, θα έχει και κάποια δόση αλήθειας». Πολύ λίγοι, δυστυχώς, αντιλαμβάνονται ότι αυτή η «μόδα» αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Είναι φανερό ότι ευνοεί τον σκοταδισμό και ωθεί τους ανθρώπους στη μοιρολατρία, αφού θεωρεί ότι οι πράξεις τους δεν οφείλονται στην ελεύθερη βούληση. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πρόβλημα που δεν είναι εξαρχής ορατό: στην αστρολογία πιστεύουν και πολλοί άνθρωποι που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και το μέλλον του τόπου (π.χ., πολιτικοί ή καλλιτέχνες). Η πίστη τους αυτή είναι δυνατόν όχι μόνο να τους οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις, αλλά και να φέρει στα κέντρα λήψης αποφάσεων ανθρώπους έξω από το πολιτικό σύστημα.

Πίστη και μαντεία

Το φαινόμενο της πίστης στην αστρολογία έχει βαθιές ρίζες. Αυτή η μορφή της μαντείας ξεκίνησε από τους λαούς της Μεσοποταμίας, επειδή εκεί, σε αντίθεση με την αρχαία Ελλάδα, επικρατούσε η δύναμη του ιερατείου και όχι ο ορθολογισμός των φυσικών φιλοσόφων. Έτσι η σύνδεση αστρονομίας - θρησκείας, η οποία είναι εμφανής στα ονόματα των πλανητών (π.χ., Αφροδίτη, Αρης, Δίας κτλ.), σε συνδυασμό με την άγνοια της ασήμαντης θέσης που έχει η Γη στο Σύμπαν, οδήγησε στην αντίληψη ότι οι πλανήτες επηρεάζουν τη ζωή μας.

Υπάρχει άραγε επιστημονική βάση στην αστρολογία; Η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική, αφού καμία από τις γνωστές δυνάμεις της φυσικής δεν μπορεί να εξηγήσει οποιαδήποτε επίδραση των πλανητών στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, ένα κοντινό σώμα, όπως π.χ. ο γυναικολόγος κατά τη γέννα, εξασκεί στο νεογέννητο μωρό έξι φορές μεγαλύτερη βαρυτική δύναμη από ό,τι ο Αρης! Αλλωστε, αν η αστρολογία ήταν επιστήμη, τότε κάθε μέρα τα ωροσκόπια όλων των αστρολόγων θα συμφωνούσαν μεταξύ τους, αφού υπολογίζονται με τα ίδια δεδομένα.

Πέρα όμως από αυτόν τον απλό συλλογισμό, η αστρολογία δυσκολεύεται να απαντήσει ικανοποιητικά σε πολλά άλλα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το αστρονομικό φαινόμενο της μετάπτωσης των ζωδίων, σύμφωνα με το οποίο η θέση των 12 ζωδίων αλλάζει στον ουρανό αργά αλλά σταθερά. Για παράδειγμα, τη σημερινή εποχή κατά το χρονικό διάστημα 21 Μαρτίου ως 20 Απριλίου ο Ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και όχι στον αστερισμό του Κριού, όπως αναφέρεται στα ωροσκόπια. Πώς συμφωνεί αυτό με το γεγονός ότι οι αστρολόγοι έχουν συνδέσει τον χαρακτήρα κάθε ατόμου με τα χαρακτηριστικά του ζωδίου που αντιστοιχεί στην ημερομηνία γέννησής του;

Οι θέσεις της Αφροδίτης

Ένα άλλο πρόβλημα ανακύπτει από το γεγονός ότι οι αστρολόγοι συντάσσουν τα ωροσκόπια με βάση τη θέση των πλανητών στον ουρανό, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε για το πραγματικό μέγεθός τους ούτε για την πραγματική τους απόσταση από τη Γη. Για παράδειγμα, η σύνοδος της Αφροδίτης με τον Ήλιο θεωρείται ότι έχει την ίδια αστρολογική σημασία είτε ο πλανήτης βρίσκεται στην εμπρός πλευρά του Ήλιου, ανάμεσα σε αυτόν και στη Γη, είτε στην πίσω, παρ' όλο που στη δεύτερη περίπτωση είναι σε πενταπλάσια απόσταση από τη Γη. Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι η αστρολογία αναπτύχθηκε όταν οι άνθρωποι πίστευαν πως οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τη Γη και όχι γύρω από τον Ήλιο. Τότε όμως γιατί δεν παίζουν αστρολογικό ρόλο και άλλα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος, όπως οι δορυφόροι των άλλων πλανητών ή οι αστεροειδείς ή ακόμη και οι πλανήτες άλλων πλανητικών συστημάτων, από αυτούς που ανακαλύπτονται κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια; Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πιο απομακρυσμένος από τους πλανήτες, ο Πλούτωνας, είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος αστεροειδής.

Οι πλανήτες Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια, δηλαδή σίγουρα μετά την καθιέρωση των «νόμων» της αστρολογίας. Έχουν οι πλανήτες αυτοί αστρολογική σημασία; Αν ναι, τότε τα ωροσκόπια πριν από την ανακάλυψή τους ήταν λανθασμένα. Αν όχι, τότε σε τι διαφέρουν από τους υπόλοιπους που έχουν; Επιπλέον είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πώς «ανακαλύφθηκε» η αστρολογική τους επίδραση. Σίγουρα όχι από τα ονόματά τους, αφού αυτά επελέγησαν με τυχαία κριτήρια από τους σύγχρονους αστρονόμους. Το επιχείρημα ότι η αστρολογική επιρροή τους προέρχεται από την εμπειρία δεν μπορεί να σταθεί, αφού περιφέρονται τόσο αργά γύρω από τον Ηλιο ώστε από την εποχή που ανακαλύφθηκαν δεν έχουν διέλθει ακόμη από όλα τα ζώδια.

Οι στατιστικές έρευνες

Όλα όμως τα παραπάνω επιχειρήματα δεν είναι εύκολο να αντιπαραταχθούν στη διαδεδομένη αντίληψη ότι «η αστρολογία δουλεύει». Πόσοι από εμάς δεν διαβάσαμε το ωροσκόπιό μας, έστω και «για πλάκα», σε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό, για να διαπιστώσουμε ότι πολλές από τις προβλέψεις βγήκαν τελικά αληθινές; Μήπως τελικά η αστρολογία είναι πραγματική επιστήμη, όπως η φυσική και η χημεία; Ευτυχώς τέτοιου είδους ερωτήματα μπορούν να ελεγχθούν με τον ίδιο τρόπο που ελέγχεται η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου ή η κατανάλωση καυσίμων ενός αυτοκινήτου, δηλαδή με στατιστικές μελέτες, και τέτοιες έχουν γίνει πολλές. Η βασική ιδέα είναι πολύ απλή: επιλέγεται ένα δείγμα ανθρώπων και επιχειρείται, με κάποιον αντικειμενικό τρόπο, να εκτιμηθεί η επιτυχία των ωροσκοπίων που συντάσσουν διάφοροι αστρολόγοι για αυτούς. Η καλύτερη ίσως στατιστική μελέτη αυτού του είδους οργανώθηκε πριν από 18 χρόνια στις ΗΠΑ από τον Σον Κάρλσον, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, και την επίσημη ένωση αμερικανών αστρολόγων και δημοσιεύθηκε στο εγκυρότατο περιοδικό «Φύση» («Nature»). Σε 30 αναγνωρισμένους αστρολόγους, μέλη της οργάνωσης, δόθηκαν όλα τα στοιχεία που αυτοί θεωρούσαν απαραίτητα για να υπολογίσουν ο καθένας το ωροσκόπιο τεσσάρων διαφορετικών ατόμων. Στη συνέχεια τα ωροσκόπια που είχε συντάξει ο καθένας μοιράστηκαν στους υπόλοιπους αστρολόγους τυχαία. Μαζί με κάθε ωροσκόπιο δόθηκαν και τα ψυχολογικά προφίλ τριών ατόμων, του τύπου που είχε συμφωνηθεί εξαρχής μεταξύ του Κάρλσον και των αστρολόγων, εκ των οποίων το ένα ανήκε στο πρόσωπο του ωροσκοπίου και τα άλλα δύο ήταν τυχαία. Οι αστρολόγοι έπρεπε να βρουν ποιο ψυχολογικό προφίλ ταίριαζε στο κάθε ωροσκόπιο που τους είχε δοθεί. Αν οι αστρολόγοι απαντούσαν τυχαία, θα έπρεπε να έχουν ποσοστό επιτυχίας 33,33%, αφού η πιθανότητα να επιλέξουν στην τύχη το σωστό ωροσκόπιο ήταν μία στις τρεις. Εξαρχής οι αστρολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό επιτυχίας τους θα ήταν μεγαλύτερο από 50%. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 34%, ποσοστό που όχι μόνο ήταν κατώτερο από το συμφωνημένο «όριο» του 50%, αλλά και στατιστικά δεν ήταν σημαντικά διαφορετικό από το 33,33%. Με άλλα λόγια, ένα φάρμακο που θα έδινε αυτά τα ποσοστά ίασης δεν θα έπαιρνε ποτέ άδεια κυκλοφορίας. Αντίστοιχα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έπρεπε να σημάνει και το τέλος της αστρολογίας στη συνείδηση του κόσμου. Οι άνθρωποι όμως πάντα θα έχουν την ανάγκη της ελπίδας και της ψυχολογικής στήριξης στις δύσκολες στιγμές τους και οι αστρολόγοι πάντα θα τις προσφέρουν, πάντα βέβαια με το αζημίωτο.

Χ. ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ
Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Η Αστρολογία στο φως της Ορθοδοξίας.

Κατά την χριστιανική αντίληψη ο άνθρωπος είναι το κατ’ εικόνα του Τριαδικού Θεού που είναι αγάπη και ελευθερία. Η συμπεριφορά της αλόγου κτίσεως και οι φυσικοί νόμοι που τη διέπουν δεν εναρμονίζονται με τη ζωή του ανθρώπου.
Η αγάπη και η ελευθερία, δηλαδή η ανθρώπινη προαίρεση είναι κατά τη χριστιανική αντίληψη προσδιοριστικά στοιχεία του ανθρωπίνου προσώπου. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δε διαμορφώνεται από ανάγκη, ως αποτέλεσμα επενέργειας τυφλών νόμων, αλλά με βάση την αληθινή του φύση και την προαίρεση του.
Σύμφωνα με το δόγμα της αστρολογίας, ακόμα και η αγάπη και όλες οι διαπροσωπικές σχέσεις του ανθρώπου υποτάσσονται στις κινήσεις και στους συνδυασμούς των άστρων. Γίνεται δηλαδή φανερό ότι η αστρολογία δε συμβιβάζεται με τη χριστιανική πίστη• απορρίπτει την ελευθερία του ανθρώπου αλλά και τη ελευθερία του Θεού να ασκεί τη θεία Του Πρόνοια και να προσφέρει στον άνθρωπο τη Θεία Του χάρη..
Εδώ έχουμε μια άλλη θρησκεία, τη θρησκεία του Υδροχόου, που θεμελιώνεται στον απόλυτο μονισμό, στην πίστη ότι ο άνθρωπος αυτοεξελίσσεται μέσω αλλεπαλλήλων μετενσαρκώσεων, στην εναλλαγή των εποχών (Κοσμικό έτος Κοσμικοί μήνες) και στην κυκλική πορεία της ιστορίας..
Κατά την αντίληψη αυτή κάθε Κοσμικός μήνας κυριαρχείται από ένα ζώδιο, ενώ το Πνεύμα της κάθε εποχής προσωποποιείται σε ένα Δάσκαλο ή Αβατάρ. Έτσι το πνεύμα του Κοσμικού Μήνα ή της Εποχής των Ιχθύων προσωποποιήθηκε στο Χριστό και έτσι, για τους αστρολόγους, δεν έχει καμιά σημασία αν ο Χριστός έζησε στην πραγματικότητα ή όχι. Σημασία έχει η ιδέα, η οποία έζησε..
.
Οι αστρολόγοι προβάλλουν ως επιχείρημα το ότι οι πρώτοι χριστιανοί χρησιμοποιούσαν τον όρο ΙΧΘΥΣ για να δηλώσουν το Πνεύμα της Εποχής των Ιχθύων δηλ. το Χριστό. Σ’ αυτό το σημείο αγνοείται το γεγονός ότι εδώ ο όρος ΙΧΘΥΣ, είτε όταν γράφεται, είτε όταν εικονίζεται, δε σημαίνει ζώδιο, αλλά σημαίνει Ιησούς Χριστός Υιός Θεού Σωτήρ. Ο Χριστός δεν είναι το κυρίαρχο πνεύμα μιας εποχής, αλλά το Α και το Ω• δεν είναι μαζί μας μόνο μια εποχή, αλλά πάσας τας ημέρας έως της συντέλειας του αιώνος..
.
Οι αστρολόγοι ισχυρίζονται αυθαίρετα ότι η πρώτη Εκκλησία εδέχετο την αστρολογία και ότι οι δοξασίες της κατοχυρώνονται στην Αγία Γραφή, την οποία νόθευσαν οι ιερείς, αλλά παρ όλα αυτά μπορεί κανείς ακόμα και σήμερα να βρει στην Αγ. Γραφή αστρολογικά στοιχεία..
Όμως στην Αγ. Γραφή τα άστρα δε δημιουργήθηκαν, για να προσδιορίζουν την πορεία του κόσμου, αλλά για να φωτίζουν και να άρχουν της ημέρας και της νύχτας. Το κέντρο δηλαδή του ενδιαφέροντος του Θεού δεν είναι τα άστρα, αλλά ο άνθρωπος. Μάλιστα η μοίρα του ανθρώπου, ύστερα από την πτώση που ήταν αποτέλεσμα της δικής του προαίρεσης, προσδιορίζει το μέλλον της δημιουργίας. Στην Αγ. Γραφή βλέπουμε τα άστρα και ολόκληρη τη δημιουργία να συμμετέχουν στη χαρά του ανθρώπου για τη γέννηση του Χρίστου και στην οδύνη του για τη Σταύρωση..
Η αγία Γραφή μιλάει για κοσμικές μεταβολές κατά τη Δευτέρα Παρουσία και για Καινή Κτίση στην οποία περιλαμβάνονται και οι νέοι ουρανοί..
Οι αστρολόγοι παραπέμπουν στην περίπτωση του Ιώβ. Όμως η αγία Γραφή δεν κατοχυρώνει την άποψη πώς τα βάσανα του Ιώβ έχουν την αιτία τους στα άστρα..
.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους Μάγους από Ανατολών. Όμως αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως τη Βαβυλώνα, αλλά προσδιορίζει κάποιον τόπο ανατολικά της Ιουδαίας. Το κείμενο της Καινής Διαθήκης δε μας λέγει ότι ο Χριστός ήταν ο κυρίαρχος σε μια νέα εποχή και γι’ αυτό ανεμένετο από τους αστρολόγους. Οι Μάγοι δεν αναζητούν κάποιον ηγέτη του Κοσμικού Μήνα των Ιχθύων, αλλά το βασιλέα των Ιουδαίων. Αυτοί δεν κινήθηκαν από κάποιους υπολογισμούς του τόπου της γεννήσεως με βάση τους συνδυασμούς των άστρων, αλλά δηλώνουν κατηγορηματικά: Είδομεν τον αστέρα Αυτού εν τη Ανατολή και ήλθομεν..
.
Εξ άλλου οι μάγοι της Καινής Διαθήκης δεν είναι αστρολόγοι, αλλά παρατηρητές των άστρων. Η διάκριση μεταξύ αστρολόγου και αστρονόμου δεν υπήρχε την εποχή εκείνη. Η εκκλησία έχει καταδικάσει την αστρολογία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Ιερούς κανόνες ΚΔ της Άγκυρας και ΛΣΤ της Λαοδικείας, οι όποιοι επιβάλλουν στους οπαδούς της αστρολογίας επιτίμια που τους απαγορεύουν τη θεία κοινωνία μέχρι και πέντε χρόνια..
.
Κάποιοι θεωρούν την Αστρολογία σαν τον προθάλαμο της Μαγείας και του Αποκρυφισμού..
Δεν πρόκειται για προθάλαμο. Η Αστρολογία είναι από τις πιο σκληρές Απόκρυφες Επιστήμες, είναι ο στύλος και το εδραίωμα της Νέας Εποχής του Υδροχόου (New Age). .

Η αστρολογία επικαλείται άλλους θεούς, που κατά την έκφραση της Παλαιάς Διαθήκης είναι ου Θεοί ή και δαιμόνια (οι Θεοί των εθνών δαιμόνια!) Οι Ολύμπιοι θεοί λ.χ. βρυκολακιάζουν με τις προβολές των ιδιοτήτων τους στα άστρα, οι όποιες στη συνέχεια προβάλλονται στους ανθρώπους την ήμερα της γέννησης τους και προσδιορίζουν ολόκληρη τη ζωή τους, την προσωπική, την κοινωνική, την οικογενειακή, το χώρο της εργασίας τους και γενικά όλους τους τομείς της ζωής. .

Συμπερασματικά λοιπόν αναφέρουμε ότι η αστρολογία, όχι μόνο είναι ασυμβίβαστη με την Χριστιανική πίστη, αλλά κινείται και στο χώρο του αποκρυφισμού και της ειδωλολατρίας..
.
π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ “Η πλέον ανόητη απάτη του ανθρωπίνου γένους”

Η εποχή μας, όσο κι αν χαρακτηρίζεται για την ταχύτατη διάδοση των πληροφοριών, τα απίστευτα επιστημονικά επιτεύγματα και τις ασύλληπτες τεχνολογικές εφαρμογές - για την γνώση δηλ. που έχει “πληθυνθεί” - είναι συγχρόνως εποχή συγχύσεως, συγκρητισμού, αιρέσεων, μαγείας, αποκρυφισμού και άλλων αρνητικών φαινομένων, που δρουν εναντίον του ανθρώπου, τον οποίο παραπλανούν, εξευτελίζουν και ποδοπατούν ανελέητα, τις περισσότερες φορές εν ονόματι κάποιας “επιστήμης”.
Ανάμεσα σε εκείνους που εκμεταλλεύονται ανέντιμα την αγωνία, τον φόβο, την ελπίδα και την προσδοκία για το μέλλον του σημερινού ανθρώπου, είναι οι Αστρολόγοι, οι οποίοι πλουτούν σε βάρος των αφελών θυμάτων τους, που καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά, αντλούν από αυτούς αμφιβόλου ποιότητος πληροφορίες για το μέλλον.
Οι Αστρολόγοι, όπως όλοι γνωρίζουμε, διαλαλούν την πραμάτειά τους και προπαγανδίζουν το “κοινωφελές” έργο τους επίσημα από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, εξαπατώντας με δόλο τους αποδέκτες των μηνυμάτων και διαφημίσεών τους, ότι λόγω των “ιδαιτέρων” ικανοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να επιλύουν κάθε πρόβλημα, οδηγώντας τους ανθρώπους με τέχνη να αντιμετωπίζουν μοιρολατρικά την ζωή τους.
Οι “πολυχαρισματούχοι” αυτοί θαυματοποιοί, οι διαβεβαιώνοντες ότι μιλούν με τ’ αστέρια και επικοινωνούν με τα πνεύματα (τα πονηρά), εκμεταλλευόμενοι την αγωνία, την άγνοια και την αφέλεια των ανθρώπων, δελεάζουν πονηρά τους υποψηφίους πελάτες τους. Δεν θα ήταν λοιπόν καθόλου υπερβολή εάν χαρακτηρίζαμε την Αστρολογία, μια ακόμη μάστιγα της εποχής μας, ένα επικίνδυνο “ψυχοναρκωτικό”, μια απόκρυφη και διαβεβλημένη δραστηριότητα, που λειτουργεί κατά του ανθρώπου, έστω κι αν οι ανά τον κόσμο και την Ελλάδα χιλιάδες εκπρόσωποί της αγωνίζονται με κάθε τρόπο να φτιάξουν και να διατηρήσουν το καλύτερο δυνατόν προσωπείο, προφανώς ως δόλωμα για την πολυπληθή και ανυπεράσπιστη πελατεία τους.
Αλλά τί ακριβώς είναι η Αστρολογία; Κατά την Εγκυκλοπαίδεια “Επιστήμη και Ζωή”, είναι “Ψευτοεπιστήμη της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα που στηριζόταν στην πίστη ότι τα αστέρια επιδρούν πάνω στη γη και στη ζωή των ανθρώπων”. Στην αρχαιότητα η Αστρολογία ήταν ενιαία με την Αστρονομία και αναπτύχθηκε στην Βαβυλωνιακή αυτοκρατορία ως ενασχόληση των ειδωλολατρών ιερέων. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στους Αιγυπτίους, στους Έλληνες και στους Ρωμαίους. Αξίζει να αναφέρουμε πώς στην αρχαία Ρώμη, οι αρχές αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα την διάδοσή της και κάποιες φορές υπήρξαν και διατάγματα κατά των Αστρολόγων.
Ο ποιητής Έννιος, ειρωνευόμενος τους Αστρολόγους για την τέχνη τους έλεγε: “Τα ωροσκόπια κοστίζουν μια δραχμή· και μια δραχμή είναι πολύ ακριβά”. Η Αστρολογία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Ευρώπη κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Αυτοκράτορες, ακόμη και Πάπες !!!μαζί με τα πλήθη πίστευαν στην Αστρολογία. Τόσο αναπτύχθηκε, ώστε και καθηγητικές έδρες στα Πανεπιστήμια αφιερώθηκαν σ’ αυτήν. Η “ευτελής τέχνη” κατά τον χαρακτηρισμό του Λουθήρου κατακτούσε συνεχώς έδαφος, έστω κι αν οι άνθρωποι απογοητεύονταν από αυτήν, όταν αποτύγχανε στις προβλέψεις της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα γελοιοποιήσεως της Αστρολογίας αλλά και των ανθρώπων που την αποδέχονταν αποτελεί η περίπτωση του Αστρολόγου Σταίφλερ που προέβλεπε για το Φεβρουάριο του 1524 μια βιβλική πλημμύρα. Οι άνθρωποι πανικοβλημένοι σταμάτησαν να εργάζονται και να καλλιεργούν, περιμένοντας τον νέο “κατακλυσμό”. Οι πλούσιοι έφτιαχναν πλοία για να γλυτώσουν ή έφευγαν στα βουνά. Όμως δεν συνέβη τίποτε.
Κάποιοι προσπαθούσαν να συνδυάσουν Αστρονομία και Αστρολογία, όπως π.χ. ο μεγάλος αστρονόμος Κέπλερ, που γράφει: “Η αστρολογία είναι για μένα μια ανυπόφορη, αλλά αναγκαία σκλαβιά. Για να εξασφαλίσω τα έξοδα της χρονιάς μου, τον τίτλο μου και τα αναγκαία για τη ζωή μου, πρέπει να ασχολούμαι με την περιέργεια των αμαθών. Η αστρονομία είναι η σοφή μητέρα και η αστρολογία η ανόητη θυγατέρα, η οποία προσφέρει τον εαυτό της σε οποιονδήποτε την πληρώσει, για να συντηρήσει τη μητέρα της”

Η Αστρολογία μετά τον 17ον αιώνα αρχίζει να παρακμάζει. Στον αιώνα μας η επανεμφάνισή της υπήρξε εντυπωσιακή, ίσως και εξ αιτίας των δύο παγκοσμίων πολέμων. Σήμερα χιλιάδες αστρολόγοι σ’ ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα κάνουν “χρυσές δουλειές”, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε πολλούς ενδιαφερομένους.
Γιατί όμως αρνούμαστε να δεχθούμε την Αστρολογία ως επιστήμη; Κατ’ αρχήν διότι παρ’ όλες τις προσπάθειες των ενασχολουμένων μ’ αυτήν δεν κατάφερε να καταστή αξιόπιστη. Ακόμη γιατί “η αστρολογία απότυχε άπειρες φορές στις προφητείες της. Πολλές φορές, προμηνύοντας καταστροφές, που δεν έγιναν ποτέ, προκάλεσε πανικό και άλλες φορές εκμεταλλεύτηκε την ευπιστία των αφελών και δημιούργησε δυσάρεστες καταστάσεις. Γι’ αυτό σήμερα υπάρχουν, σε όλες σχεδόν τις χώρες, νόμοι που απαγορεύουν την άσκησή της”
Τέλος, δεν δεχόμαστε την Αστρολογία και τη “βοήθειά” της, γιατί σαν χριστιανοί αρνούμαστε την ειδωλολατρική της θεωρία ότι τα άστρα ισοδυναμούν με θεότητες και καθορίζουν το μέλλον μας και ότι από τη θέση ή τη διάθεση των πλανητών επηρεάζεται ή απειλείται η ζωή μας.
π. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος
β)για την απάτη της αστρολογίας!!!

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς όλοι θέλουν να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Μπορούν όμως κάποιοι να το προβλέπουν; Είναι η αστρολογία επιστήμη; Οι αστρονόμοι λένε «όχι»! Οι πλανήτες Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια, δηλαδή σίγουρα μετά την καθιέρωση των «νόμων» της αστρολογίας. Έχουν οι πλανήτες αυτοί αστρολογική σημασία; Αν ναι, τότε τα ωροσκόπια πριν από την ανακάλυψή τους ήταν λανθασμένα. Αν όχι, τότε σε τι διαφέρουν από τους υπόλοιπους που έχουν;
Η αφορμή για αυτή την δημοσίευση το φιλικό μας περιβάλλον, και οι άνθρωποι που καθημερινά συναναστρεφόμαστε .
Και είναι ανατριχιαστικό αδελφοί μου και ταυτόχρονα τραγικό να διαπιστώνει κανείς καλλιεργημένους ανθρώπους να πέφτουν στην παγίδα της!!! Αν και εσείς είσθε από αυτούς, διαβάστε τις παρακάτω μελέτες με προσοχή.
α)λέμε συνήθως.. "Πίστευε και μη ερεύνα".
 
Σύνδεσμοι
Οδηγός Σαντορίνης
ΠΑΡΕΜΒΑΣΙΣ
ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ
ΑΠΟΛΟΓΗΤΗΣ ΥΠΕΡ Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.
ΠΟΤΕ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ ?
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
ΡεσάΛτο
I.Μ.Παντοκράτορα
Ι. Μ. ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΕΛΑΓΙΑΣ)
Ι.Μ.ΛΕΜΕΣΟΥ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ
H ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ
ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
EΓΚΟΛΠΙΟ
π. ΚΩΝΣΤΑΝTIΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ mp3
MAΚΡΥΓΙΑΝΝΗ «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ»
παπα-Λύβιος
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣANTORINIOS
Η Εκκλησία της Ταιβάν
Ραδιόφωνο της Ι.Μ.ΛΕΜΕΣΟΥ
ΟΡΘΟΔΟΞΟ FORUM
ΠΑΤΡΟΛΟΓΙΑ
TO OΡΘΟΔΟΞΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ -ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ
Ενοριακό Ιστο-Λόγιο
ΤO KAΛΛΟΣ ΘΑ ΣΩΣΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέα
Θεολογικός Λόγος
ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ-Γέρων π.Σωφρόνιος Σαχάρωφ
 
Ιστοσελίδα του Ενοριακού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Ημεροβιγλίου Θήρας - Hμεροβίγλι - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ -
πίσω πάνω
powered by Marinet copyright © 2005
Marinet Web design and development